Yemek tarifi, moda giyim, gezi, paylaşım blogu

21 Ocak 2014 Salı

Kireçte Kabak Tatlısı



Bugün sizlere Hatay 'ın meşhur kireçte kabak tatlısının tarifini vereceğim.Eğer kıtır tatları seviyorsanız bu lezzeti çok seveceksiniz.Dışı kıtır kıtır içinden şerbeti damlayan enfes bir lezzet bu.Ama yumuşak ağızda eriyen tarz seviyorsanız bu tarifi denemeyin.Kireç Hatay mutfağında çok kullanılıyor.Ayva reçelinde ,ceviz reçelinde ,patlıcan reçelinde vs.Çok geniş bir mutfağımız var.Tarif biraz uğraştırıcı gibi gözükse de aslında çok kolay başında beklemenizi gerektirecek bir tatlı değil.Sonucu güzel olunca herşeye değdiğini düşüneceksiniz zaten.Bu tatlının güzel olması birazda kabağınızın cinsine bağlı.Kabağınız çok olgun olmamalı ,içi koyu turuncu olmalı.Geçelim tarife;

.Malzemeler
600 gram sönmemiş kireç inşaat malzemeleri satan yerlerde var
1,5 kilo temizlenmiş ve dilimlenmiş bal kabağı
7 su bardağı şeker
9 su bardağı su 
1 yemek kaşığı pekmez 
yarım çay kaşığı limon tuzu






 Öncelikle kireci en az 3 litre su içine koyup çözünmesini bekliyoruz. Çözündükten sonra bir defa karıştırıp bir gece bekletiyoruz.Ertesi gün kireç dibe çökmüş ve su berraklaşmış olacaktır.Kabı fazla oynatmadan suyu  başka bir kaba alıyoruz.Kireç diğer kapta dipte kalacak.Berrak suyu aldığımız kaba ince ince dilimlenmiş kabakları koyuyoruz.Kabakların su içinde kalması önemli.Her yerinden eşit şekilde su içinde olmalılar. 
Bir gece de kabakları kireçli su içinde bırakıyoruz.Ertesi gün kabakları kireçli sudan alıp en az 4-5 su yıkıyoruz.İyice kireçten arındırıyoruz.Su ve şekeri ocağa alıp bir taşım kaynatıyoruz ve pekmezini içine katıp karıştırıyoruz.Altını kıstığımız tencereye kabakları koyuyoruz.Orta hararetli ocakta yaklaşık 2-2,5 saat arada alt üst ederek pişiriyoruz.Kabaklar piştiğinde şeker iyice karamel kıvamını almış ve köpüklenmiş oluyor.Kıvamını kontrol etmek için bir tane alıp tadına bakın.Şeker içine kadar işlemişse olmuştur.Bu aşamada limon tuzumuzu katıp bir taşım daha kaynatıp ocaktan alıyoruz.Hemen yemeyecekseniz sıcakken kavanoza koyup kapağını kapatın.Hemen yiyecekseniz servis tabağına alabilirsiniz.
                                            AFİYET OLSUN...



1 yorum:

  1. hiç denemedim canım ellerine sağlık böylede tatmak lazım

    YanıtlaSil

Yorumlarınız bizim için çok değerli.Google hesabınız yoksa anonimi seçerek yorum yapabilirsiniz.Vakit ayırıp yorum bıraktığınız için teşekkürler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...