MENÜDEKİLER
Lahmacun
İçli köfte
Makarna salatası
Kayısılı bademli kek
Kısır
Kuru üzümlü milföy
Açma
Gül poğaça
LAHMACUN
500 gram kıyma
yarım bağ maydanoz
2 büyük soğan
1 yeşil biber
2 kırmızı biber
pul biber,kırmızı biber,karabiber,tuz
2 yemek kaşığı biber salçası
1 domates
hamuru için
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket maya
1 su bardağı su
tuz
aldığı kadar un
Hamuru için ılık su ,sıvı yağ,tuz ve maya ile hamuru yoğurup mayalandırın.Üstü için tüm malzemeleri robottan geçirin.Biber salçası,kıyma ve baharatları ekleyip karıştırın.Merdane ile hamurdan aldığınız bezeleri açın.Üzerine harçtan koyup yayın.Düz tabanlı tost makinası,pizza tavası ya da saç üzerinde lahmacunları pişirin.
KAYISI BADEMLİ KEK
1 kase kuru kayısı
4 yumurta
1 su bardağı şeker
100 gram tereyağ ya da margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 paket vanilya
1.5 paket kabartma tozu
6 tepeleme yemek kaşığı un
1 su bardağı badem rendesi
Kuru kayısıları sıcak suda ıslayın.Yumurtaları şekerle çırpın.Erimiş ve ılımış tereyağ,sıvı yağ ve sütü de ekleyip çırpmaya devam edin.Vanilya,kabartma tozu,un ve bademleri de ekleyip çırpın.Keki pişireceğiniz kalıbın altına yağlı kağıt serin.Islanmış ve suyu süzülmüş kayısıları yağlı kağıdın üzerine dizin.Kek harcını kayısıların üzerine yayın.Isıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika pişirin.Kek soğuyunca servis tabağına ters çevirerek servis edin.
KISIR
2 su bardağı ince bulgur
1 tatlı kaşığı kırmızı biber,kimyon,karabiber,tuz,nane
1 yemek kaşığı fıstık ezmesi
yarım su bardağı sıvı yağ
2 soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
1 yeşil biber
maydanoz
taze soğan
taze nane
2 su bardağı bulguru kapaklı bir kaba koyun,üzerine baharatları ve tuzu koyup sıcak su ekleyin.Kapağını kapatıp soğuyana kadar bekletin.Bu arada yeşillikleri ve biberi doğrayın.2 kuru soğanı minik doğrayın.Sıvı yağda iyice kavurun.,içine biber ve domates salçasını ,kuru naneyi de ekleyip ocaktan alın.Son olarak fıstık ezmesini de ekleyin.Soğuyunca bulgura iyice karıştırın.Son olarak ta yeşillikleri ekleyip servis edin.
AÇMA
su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık peynir suyu (su da olur)
yarım su bardağı sıvı yağ
5-6 su bardağı un
1 paket yaş maya(instant maya da olur)
2 yemek kaşığı tepeleme şeker
2 tatlı kaşığı silme tuz
arasına 100 gram oda ısısında tereyağı yada margarin
üzerine yumurta sarısı,çörek otu,susam
un.tuz ve şeker yoğurma kabına konulup,ortası havuz gibi açılır.
havuzun ortasına süt,peynir suyu,sıvı yağ,maya konularak yavaş yavaş yoğurulur.
hamur yarım saat mayalandırılır.mayalanan hamurdan küçük bezeler alınıp ince uzun açılır.Hamur üzerine bıçakla şeritler yapılır ve rulo sarılıp gül şekli verilir.
Üzerine yumurta sarısı sürülüp çörek otu ve susam serpilir.Isıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.
MAKARNA SALATASI
yarım paket makarna
2 havuç rendesi
1 konserve mısır
1 çay bardağı haşlamış bezelye
250 gram yoğurt(1,5 su bardağı)
kornişon turşu
3 yemek kaşığı mayonez
2 diş sarımsak
kuru ya da taze dereotu
tuz
isteğe bağlı iki yemek kaşığı süt kreması
Makarnayı bol su da haşlayın..Süzülen makarnaya,kornişon turşu,mısır,bezelye,havuç rendesi,ezilmiş sarımsak ve dereotunu katın.Yoğurt ve mayanozi ayrı bir kapta çırpın ve diğer harca katın.Tuzunu da ekleyip karıştırın.
GÜL POĞAÇA
Malzemeler
1 litre süt
2 paket yaş maya
1 paket kabartma tozu
yarım su bardağı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı tuz
2 kilo un
İçine
peynir,yumurta beyazını peynire katarsanız daha güzel olur.
yumurta sarısı
susam
1 litre ılık süte ,şeker ve maya konarak biraz kabarması beklenir.
Ardından sıvı yağ ,tuz ve kabartma tozu da eklenir.Un yavaş yavaş elenir.Yumuşak bir hamur elde edilir ve en az yarım saat dinlenmeye bırakılır.Kabaran hamurdan küçük bezeler alınır,yuvarlak açılır,dört kenardan bıçakla kesilir.Ortasına peynirli harçtan konur.Karşılıklı iki kenar ortada birleştirilir.Hamurun kenarlarına yumurta sarısı sürülür ve susam serpilir.Isıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
AFİYET OLSUN...
ÜZÜMLÜ MİLFÖY
10 adet milföy
1 su bardağı süt
yarım su bardağı şeker
1 yumurta
1 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağ ya da margarin
kuru üzüm
yumurta sarısı
1 su bardağı süt ve şekeri ocağa koyun.Ayrı bir kapta yumurta ve nişastayı çırpın ,yavaş yavaş süte ekleyin.Kaynayınca ocaktan alın,içine 1 paket vanilya ve tereyağı ekleyin.Ilımaya bırakın.İki adet milföyü unlu tezgahta açın.Üzerine muhallebiden sürüp kuru üzüm serpin.Rulo şeklinde sarın ve bir parmak kalınlığında kesin.Tüm milföyleri bu şekilde yapın.Yağlı kağıt serili tepsiye dilimleri dizip üzerine yumurta sarısı sürün.Yine kuru üzüm serpin.180 derece fırında 20 dakika kadar pişirin.Ilık servis edin
AFİYET OLSUN...