şöyle hem içi hem dışı yumuşacık bir poğaçaya kim hayır diyebilir ki?
hamur işlerini benim gibi seviyorsanız fırından çıkar çıkmaz bir iki tanesini götürürsünüz zaten.ister sabah kahvaltıya ,ister gününüze ya da sadece canınız çektiği için hemen hazırlayabileceğiniz bu poğaçayı zeytin ezmeli,peynirli ya da patatesli olarakta yapabilirsiniz.eğer sabah kahvaltıya yapmayı düşünüyorsanız akşamdan hazırlayıp üzerine yumurta sarısı sürmeden nemli bir bez örtüp buzdolabında bekletebilirsiniz.sabah çay demlenirken hemen üzerine yumurta sarısını sürüp pişirebilirsiniz.kahvaltı da sıcak servis yapabilirsiniz.
Zeytin Ezmeli Poğaça
Malzemeler
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
yarım su bardağı sıvı yağ
1 paket instant maya
1 yemek kaşığı şeker
1tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
İçine sürmek için;zeytin ezmesi ve yumuşak margarin
Üzerine sürmek için;yumurta sarısı
YAPILIŞI
Yoğurma kabına ılık süt,su ,maya ve şekeri koyun ve kabarmasını bekleyin.
Maya kabarınca sıvı yağ tuz ve azar azar un ekleyerek ele yapışmayan hamur elde edin.
Hamuru en az yarım saat mayalanmaya bırakın.Mayalanan hamuru 2 ye ayırın.Hamuru unlu tezgahta
yuvarlak şekilde oklava ile açın.Üçgen dilimler olacak şekilde kesin.
Her parçaya margarin ve zeytin ezmesi sürüp rulo şeklinde sarın.
ya da ince uzun olarak açıp bıçakla şeritler halinde kesip uç kısmına harç ve margarin koyup sarın.
tepside biraz mayalanmasını bekledikten sonra yumurta sarısı sürüp ısıtılmış fırında kızana dek pişirin.ben 175derecede pişirdim.Fırından çıkan tepsinin üzerine bir bez ya da sofra örtün.Bu üzerinin kurumasını önler ve yumuşak kalır.
Poğaçanız bitmez artarsa buz dolabı poşetine koyup buzlukta saklayabilirsiniz. Mikrodalga da ya da ısınmış fırında bir kaç dakika da ısıtarak servis yapabilirsiniz.Ben sürekli buzluğumda bu şekilde bulunduruyorum.bu ölçülerden 1 tepsi poğaça çıkıyor.
Not: unu çok fazla eklerseniz boğaza yapışan kuru bir poğaça elde edersiniz.bu yüzden ele yapışmayan yumuşak bir hamur olmasına dikkat edin.
Not: unu çok fazla eklerseniz boğaza yapışan kuru bir poğaça elde edersiniz.bu yüzden ele yapışmayan yumuşak bir hamur olmasına dikkat edin.
AFİYET OLSUN...