Yemek tarifi, moda giyim, gezi, paylaşım blogu

19 Ekim 2013 Cumartesi

Künefe ve Monosodyum glutamat 1


künefe,tatlı,şerbetli tatlı

Size bugün bir maddeden bahsetmek istiyorum monosodyum glutamat.Diğer adıyla E621.Hiç duydunuz mu acaba?Çin ve Japon mutfakların vazgeçilmez aromasıdır ve bir çok hazır üründe kullanılmaktadır.Lezzet arttırıcı olarak kullanılmaktadır.Uzmanlar bu msg 'nin çok zararı olduğunu söylüyor.Oluşturduğu zararlı reaksiyonlardan özellikle çocukların etkilendiğini söylüyor.Bu lezzet arttırıcının parkinson dan alzheimer a,büyüme hormonunun baskılanmasından göz hasarına kadar bir çok hastalığa neden olduğu tespit edilmiş. Msg 'nin tat alma duyumuzu etkilediği ve sürekli o yiyecekleri yeme hissi uyandırdığı belirtiliyor.Bu madde birçok gazlı içecek ve hazır gıda da kullanılıyor.Bu madde tadı çok kötü olan bir ürünün bile beyin tarafından çok lezzetli gibi algılanmasını sağlıyor.Vücutta yağ birikimi,obezite ve doyma mekanizmasında bozukluğa da sebep oluyor. Msg genellikle ;neredeyse tüm cipslerde,bazı katı yağlarda,et sularında ,hazır çorbalarda bulunuyor.Msg, hamile ya da emziren annenin yediği ürünle karnındaki bebekten ,emzirdiği bebeğe kadar etki yaratabiliyor.Çoğu ülkede bu maddenin olduğu ürünler uyarı ile satılıyormuş,hatta çocuk yiyeceklerinde kullanılması da yasaklanmış.

İşte o bayıla bayıla yediğimiz cipslerin,yağların ,çorbaların içinde bu madde olduğu için hoşumuza gidiyor ve yedikçe yiyesimiz geliyor.Özellikle çocuklar hazır gıdalara birazda bu yüzden bu kadar ilgi gösteriyor.Sağlıklı nesiller için yediklerimize ,yedirdiklerimize dikkat edelim lütfen.Herşeyin başı sağlık.Yabancı maddeler ,koruyucular mutfağımıza girmeye başladığından beri hastalıklar bu yüzden bu kadar arttı.Herşeyin doğalı en güzel ve sağlıklısıdır unutmayalım.Msg olan ürünleri diğer yazımda sizlerle paylaşacağım.


Malzemeler:500 gram taze kadayıf
                  300 gram tuzsuz dil peyniri(künefe peyniri makbuldür)
                  150 gram eritilmiş margarin
                  1 yemek kaşığı pekmez
                  4 su bardağı şeker
                  4 su bardağı su
                  yarım limon suyu
Yapılışı:Önce şeker ve suyu bir tencereye alıp kaynatın.Kaynayan şerbete limon suyunu da ekleyip bir taşım daha kaynatın ve ocaktan alın,ılımaya bırakın.
Kadayıfları minik minik doğrayın.Künefeyi yapacağınız tepsiyi (ben teflon tava kullanıyorum)bir kaşık pekmez ve 2 yemek kaşığı margarini karıştırıp sürün.Kalan margarini eritip doğranmış kadayıfların üzerine dökün ve iyice harmanlayın.
Kadayıfın yarısını tepsiye elinizle bastırarak yayın.Üzerine suyunu bezle aldığınız ve ufaladığınız peyniri yayın.En üste de kalan kadayıfı yayın elinizle bastırın.Kısık ateşte altı iyice kızarana kadar pişirin.Altı pişince künefeyi dağıtmadan bir başka tepsi yardımıyla çevirin ve altı yine güzelce kızarınca ocaktan alın ve ılımış şerbeti döküp dilimleyin ve servis yapın.

5 yorum:

  1. merhaba nefis görünüyor 9. üye benim bende bekliyorum:)sevgilerimle... http://birfiskelezzet.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba hoş geldiniz,sefalar getirdiniz 9. üyem:)künefe bu bir yiyen bir yemeyen pişman ne de olsa.çok teşekkürler.bende geliyorum hemen.

      Sil
  2. Merhabalar,
    Ellerinize emeğinize sağlık. Bloğunuzu çok beğendim ve izlemeye aldım. Bana da bekliyorum. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MERHABA hoşgeldiniz.beğenmenize sevindim.bende hemen geliyorum ziyarete.tşkler

      Sil
  3. Enfes gözüküyor gerçekten denemek için sabırsızlanıyorum elinize sağlık :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız bizim için çok değerli.Google hesabınız yoksa anonimi seçerek yorum yapabilirsiniz.Vakit ayırıp yorum bıraktığınız için teşekkürler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...