Sayfalar

7 Ekim 2013 Pazartesi

gün masası 1


Havaların soğuduğu ,hastalıkların başladığı ve narın bol olduğu dönemde bu bilgiyi sizlerle paylaşmak istedim.Doğa şifa kaynağı kıymetini bilelim.
Prof. Dr. Uslu, evde sıkılan narın kabuklarının asla atılmaması gerektiğini de belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Gölgede veya 40-50 dereceyi geçmeyecek ortamlarda kurutarak, ufaladığımız nar kabuklarını serin bir yerde saklayalım. Daha sonra 100 gram kaynamış suya, 2 gram nar kabuğu atarak, yaklaşık 10 dakika kaynatıp suyunu hemen her gün çay olarak tüketelim. Böylece başta kanser, kalp ve şeker hastalıkları olmak üzere pek çok hastalıktan kendimizi korumuş olacağız. Hatta çay içmekten üşenirsek, kurutulmuş ve parçalanmış nar kabuklarını, kahve çekme makinelerinde toz haline getirip, bir çay ya da kahve kaşığı tozu salata, peynir gibi gıdalarla direk olarak ta tüketebiliriz. Özellikle şeker hastaları beta hücrelerini artıracak bu tozu tüketmeye özel çaba göstermelidir. Genelde tüm meyvelerde olduğu gibi narın da en değerli yeri kabuğudur. Bir ilaç gibi içtiğimiz nar suyundan arta kalan kabukları da asla atmayalım ve başta kanser, şeker ve kalp olmak üzere hemen hemen tüm hastalıklardan korunalım.”
Oğlum AHMET KAAN'ımın mevlüdüne hazırladığım ikramlardı.
Gurbette sevdiklerim olmadan pek güzel olmadı içime sinmedi açıkçası.
Kendi memleketim de tanıdığım ,sevdiğim insanlarla olmayı tercih ederdim.
Beklediğimden az katılım olunca baya bir canım sıkılmıştı.Ama olsun
Rabbim gelenden de gelmeyenden de razı olsun.

Masadakiler: Islak kurabiye
                     Elmalı rulo
                    Patates pastası
                    Meyveli tart
                    Tuzlu kurabiye
                    Etimek tatlısı

Elmalı rulo kek
Malzemeler: 6 elma rendesi
                   1 su bardağı şeker
                   yarım su bardağı ceviz
                   1 çay kaşığı tarçın
Keki için: 4 yumurta
               1 su bardağı şeker
               1 çay bardağı süt
               2 su bardağı un
               1 paket vanilya ve kabartma tozu
Üzerine: bal veya pudra şekeri

Yapılışı:Tavada elma rendesi  ve şekeri iyice kavurun.Tarçın ve ceviz kırığını da katıp ocaktan alın.
Yağlı kağıt serili tepsiye elmalı harcı yayın.
Yumurta ve şekeri iyice çırpın.Sütü de ekleyip karıştırın.
Elenmiş un,vanilya ve kabrtma tozunu da ekleyin.Elmalı harcın üzerine kek karışımını yayın.
Isıtılmış 175 derece fırında kek kızarana kadar pişirin.
Fırndan çıkan keki elmalı harç içeride kalacak şekilde rulo yapın.Bu ruloyu bir gece bekletirseniz daha güzel oluyor.Kek elmanın suyunu iyice çekiyor.İyice soğuyan kekin üzerini bal ya da pudra şekeri isterseniz de krem şantiyle süsleyebilirsiniz.

Patates Pastası

Malzemeler:6 haşlanmış patates
                  yarım çay bardağı süt
                  1 yemek kaşığı yumuşak tereyağı
                  yarım kavanoz garnitür ve kornişon
                  1 su bardağı yoğurt
                  2 yemek kaşığı mayonez
                  tuz
                  maydanoz
Yapılışı:Patatesi rendeleyin.İçine süt,tuz,margarin katıp yoğurun.İstediğiniz bir kapa streç film serip patates harcının 3/1 ini yayın.Üzerine garnitür ve doğranmış kornişon serpin.Kalan patates harcın yarısını üzerine yayın ve yine garnitür ve kornişon serpin.Kalan patates harcını da yayın ve en az 3 saat dolapta bekletin.Servis yapacağınız zaman pastayı tabağa ters çevirin.Yoğurt,mayonez ve tuzu karıştırıp patates pastanın üzerine gezdirin.Doğranmış maydanozla süsleyin.

Etimek tatlısı

Malzemeler:1 paket tuzsuz etimek
                   1 su bardağı şeker
                   1 su bardağı su
Muhallebisi için: 1 litre süt
                         1 su bardağı un
                         1 su bardağı şeker
                         2 kaşık nişasta
                         1 paket vanilya
                          50 gram margarin
Üzerine:1 paket krem şanti
             1 su bardağı süt

Yapılışı:Şekeri tencereye koyun.Karıştırarak eritin.Eriyen şekere suyu ekleyin.Şeker önce sert olacak korkmayın.Kaynadıkça sıvılaşacak.Borcama koyduğunuz etimeklerin üzerine şerbeti dökün.Etimekler şerbeti çekerken muhallebiyi hazırlayın.
Tencereye süt,un,şeker ve nişastayı koyup karıştırarak  muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.Ocaktan alıp margarin ve vanilya ekleyip etimeklerin üzerine dökün.Soğuyana kadar bekleyin.
Krem şantiyi sütle çırpın.Soğuyan muhallebinin üzerine yayın ya da sıkma torbasıyla şekil verin.
İsterseniz fıstık,hindistan cevizi,nar ile de süsleyebilirsiniz

                                AFİYET OLSUN...

4 yorum:

  1. merhaba menude belirtilenlerden sadece elmalı pasta ve patates salatası var etımek tatlısı tarıfı yok nerden bulabılırım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. onun tarifini hemen yazayım ırem hanım

      Sil
  2. elinize sağlık tarifleriniz çok güzel değişik tatlar incir tatlısını deniyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tşk ederim çok seveceksiniz eminim incirli pastayı

      Sil

Yorumlarınız bizim için çok değerli.Google hesabınız yoksa anonimi seçerek yorum yapabilirsiniz.Vakit ayırıp yorum bıraktığınız için teşekkürler...