Sayfalar

30 Ekim 2013 Çarşamba

zeytin ezmeli poğaça



şöyle hem içi hem dışı yumuşacık bir poğaçaya kim hayır diyebilir ki?
hamur işlerini benim gibi seviyorsanız fırından çıkar çıkmaz bir iki tanesini götürürsünüz zaten.ister sabah kahvaltıya ,ister gününüze  ya da sadece canınız çektiği için hemen hazırlayabileceğiniz bu poğaçayı zeytin ezmeli,peynirli ya da patatesli olarakta yapabilirsiniz.eğer sabah kahvaltıya yapmayı düşünüyorsanız akşamdan hazırlayıp üzerine yumurta sarısı sürmeden nemli bir bez örtüp buzdolabında bekletebilirsiniz.sabah çay demlenirken hemen üzerine yumurta sarısını sürüp pişirebilirsiniz.kahvaltı da sıcak servis yapabilirsiniz.

Zeytin Ezmeli Poğaça
Malzemeler
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
yarım su bardağı sıvı yağ
1 paket instant maya
1 yemek kaşığı  şeker
1tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
İçine sürmek için;zeytin ezmesi ve yumuşak margarin
Üzerine sürmek için;yumurta sarısı
 
YAPILIŞI
Yoğurma kabına ılık süt,su ,maya ve şekeri koyun ve kabarmasını bekleyin.
Maya kabarınca sıvı yağ tuz ve azar azar un ekleyerek ele yapışmayan hamur elde edin.
Hamuru en az yarım saat mayalanmaya bırakın.Mayalanan hamuru 2 ye ayırın.Hamuru unlu tezgahta
yuvarlak şekilde oklava ile açın.Üçgen dilimler olacak şekilde kesin.

             Her parçaya margarin ve zeytin ezmesi sürüp rulo şeklinde sarın.
      ya da ince uzun olarak açıp bıçakla şeritler halinde kesip uç kısmına harç ve margarin koyup sarın.

tepside biraz mayalanmasını bekledikten sonra yumurta sarısı sürüp ısıtılmış fırında kızana dek pişirin.ben 175derecede pişirdim.Fırından çıkan tepsinin üzerine bir bez ya da sofra örtün.Bu üzerinin kurumasını önler ve yumuşak kalır.
Poğaçanız bitmez artarsa buz dolabı poşetine koyup buzlukta saklayabilirsiniz. Mikrodalga da ya da ısınmış fırında bir kaç dakika da ısıtarak servis yapabilirsiniz.Ben sürekli buzluğumda bu şekilde bulunduruyorum.bu ölçülerden 1 tepsi poğaça çıkıyor.
Not: unu çok fazla eklerseniz boğaza yapışan kuru bir poğaça elde edersiniz.bu yüzden ele yapışmayan yumuşak bir hamur olmasına dikkat edin.

AFİYET OLSUN...

9 yorum:

  1. emeğine sağlık birde aşama aşama anlatmışsın Allah razı olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tskler canım seklını nasıl yaptıgımı merak eden cok oluyor bende elımden geldıgı kadar yardımcı olmaya calıstım sevgıler

      Sil
  2. süper görünüyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. zeytinli olan herseye bayılırım ellerine sağlık :) sevgiler. banada beklerim
    http://burcininhayaladasi.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkur ederım hosgeldınız hemen gelıyorum

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  4. canım benim eline sağlık bende denicemde benim çok zeytim varda malum hataylıyık :) zeytin ezmesini nasıl elde edicem aklımda farklı yöntemler var ama belki senin yöntemın daha pratiktir ....?

    YanıtlaSil
  5. canım ben cekırdegını çıkarıp az zeytinyagıyla robottan gecırıyorum

    YanıtlaSil

Yorumlarınız bizim için çok değerli.Google hesabınız yoksa anonimi seçerek yorum yapabilirsiniz.Vakit ayırıp yorum bıraktığınız için teşekkürler...