Sayfalar

5 Kasım 2013 Salı

Doğum Günü Masasından Kareler



doğum günü meleğimiz ,kızım SARA 6 yaşına girdi.
sevdiklerimizin özel günleri yaklaştığında ne yapacağımızı şaşırır.
ne yapsak da onları mutlu etsek diye düşünürüz.güzel bir hediye,şık bir sofra.
hele de konu çocuklar olunca onlara hafızalarında yer edecek bir doğum günü yapmayı isteriz.
onları mutlu etmek ,kendimizi mutlu etmektir.onların yüzündeki gülümseme bizleri de gülümsetir.
tabi amaç aslında sevdiklerimizle bir araya gelmek ,dinimizce de sünnet olan hediyeleşmektir.
bu da o güzel günlerden biri.kızım SARA 'nın doğum günüydü.sizlere de fikir olması açısından hazırladığım masayı paylaşıyorum.
evimiz 6 sayısı baskılı balonlarla süsledi. pony işlemeli peçeteler seçildi.pembe masa örtüsü serildi.


MENÜDEKİLER:Mercimekli Köfte tarifi için tık
                             Zeytin yağlı yaprak sarma
                             Patates pastası
                             Örgü poğaça
                             Makarna salatası
                             Cevizli saray tatlısı
                             Bonibonlu kurabiye
                             Poğaça
                             Düğümlü Açma
                             Kırmızı lahana salatası
                             İrmik helvası
                             Un kurabiyesi tarifi için tık
                             Çilekli yaş pasta
                             Raffaelo
                             Ballı bademli kek
                             Croissant(kruvasan)
                             Tırtıl kurabiye
                             İki renkli kurabiye
                             Spitzbuben(marmelatlı kurabiye)


patates pasta,bademli kek



Masadakilerin tariflerin tamamını ilerleyen günlerde paylaşacağım arkadaşlar. en soldaki bademli kekle başlayalım tariflere..
   
MAKARNA SALATASI
1 su bardağı küçük makarna
1 su bardağı yoğurt
4-5 kaşık mayonez
1 kavanoz garnitür
tuz
Makarnayı bol suda haşlayın.Haşlanan makarnayı süzün.Garnitürü de yıkayıp süzün..Haşlanmış makarnaya ekleyin.Yoğurt,mayonez ve tuzu karıştırıp diğer harca ekleyip karıştırın.İsterseniz dereotu da katabilirsiniz.
RAFFAELO
1 paket sütle çırpılmış şanti(orjinalı şekerli krema)
400 gram kadar hindistan cevizi
50 gram dövülmüş fındık
içine tüm fındık
dışına hindistan cevizi
Çırpılmış şantiye hindistan cevizini ve fındığı katıp yoğurun.Ele yapışman bir kıvam olacak.Küçük küçük parçalar alıp ortasına tüm fındık koyun. Bu işlemi yaparken elinizi suya batırınTekrar yuvarlayıp hindistan cevizine bulayın.Dolapta bir saat dinlendirip,servis edin.

İRMİK HELVASI 
2 su bardağı irmik
200 gram tereyağ
2 su bardağı su
1,5 su bardağı süt
1 su bardağından biraz fazla şeker
dolmalık fıstık
Yağı eritin ve irmiği katıp en az 15 dakika kavurun.Ayrı kapta su ve şekeri kaynatın.Kavrulan irmiğe şerbeti yavaş yavaş katın.Isıtılmış sütü de irmiğe katın.Helvayı dinlenmesini için tencerede bekletin.Bu arada az yağla fıstıkları kavurun.Dinlenen helvayı kağıt kek kalıplarına koyup fıstıkla süsleyin.
BALLI BADEMLİ KEK
1 su bardağı un
1 su bardağı pirinç unu
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
2 çorba kaşığı tere yağ
1 paket kabartma tozu
1 limon suyu
üzerine 1 su bardağı file badem
3 yemek kaşığı bal

yumurta ve şekeri köpürene dek çırpıyoruz.ardından sıvı yağ,süt,yumuşak tere yağ ve limon suyu eklenip beraberce çırpılır.elenmiş un,pirinç unu ve kabartma tozu da eklenip karıştırıldıktan sonra yağlanıp unlanmış kalıba dökülür.ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir.bademler tavaya alınıp kavrulur.üzerine bal ve bir yemek kaşığı sıvı yağ eklenip ilk sıcaklığı çıkan kekin üzerine yayılır.

                     

   kruvasanların yanındaki açmanın tarifini veriyorum hemen
    DÜĞÜMLÜ AÇMA
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık peynir suyu (su da olur)
yarım su bardağı sıvı yağ
5-6 su bardağı un
1 paket yaşmaya(instant maya da olur)
2 yemek kaşığı tepeleme şeker
2 tatlı kaşığı silme tuz
arasına 100 gram oda ısısında tereyağı yada margarin
üzerine yumurta sarısı,çörek otu,susam

un.tuz ve şeker yoğurma kabına konulup,ortası havuz gibi açılır.
havuzun ortasına süt,peynir suyu,sıvı yağ,maya konularak yavaş yavaş yoğurulur.
hamur yarım saat mayalandırılır.mayalanan hamurdan küçük bezeler alınıp açılır.
ortasına yumuşak tereyağ sürülür.ince uzun rulo yapılır ve düğüm atılır.
bu şekilde tepside 20-25 dakika dinlendirildikten sonra yumurta sarısı sürülür.
çörek otu ve susam serpilir.ısıtılmış 200 derece fırında kızarana dek pişirilir.

CROISSSANT(KRUVASAN)
Yarım litre ılık süt
1 yumurta
1 tane yaş maya
yarım su bardağı sıvı yağ
yarım çay bardağı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 kilo un
arasına 250 gram tere yağ
üzerine yumurta sarısı
tereyağını bir buzdolabı poşetine koyup merdane ile dikdörtgen şeklinde açalım.o şekilde de buzluğa koyalım.
süt,sıvı yağ,maya,tuz,şeker,yumurta ve unla güzel bir hamur yoğurup,1 saat dinlendirelim.hamuru merdane yardımıyla açtığımız tereyağının iki katı büyüklüğünde açıp içine soğumuş tere yağını koyalım.tere yağını komple hamurla kapatalım.yavaş yavaş tere yağlı hamuru uzunlamasına açalım.tezgahı arada unlayalım.açılan hamuru tekrar ikiye katlayıp yine uzunlamasına açalım.bu işlemi 6-7 defa tekrarlayalım.en uzunlamasına açtığımız hamuru üçgen şekilde kesip rulo saralım.tepsiye koyduğumuz kruvasanları en az 3 saat dinlendirelim.dinlenen hamurun üzerine yumurta sarısı sürüp ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirelim.


çilekli yaş pastanın yanındaki iki renkli üzerinde şeritler olan kurabiye tarifiyle devam ediyorum.tarif Leyla ile yemek saatine ait.bol resimli anlatımı için Leyla hanımın blogunu ziyaret edebilirsiniz.

İKİ RENKLİ ÇİKOLATALI KURABİYE
250 gram tereyağı
200 gram pudra şekeri
yarım paket kabartma tozu
2 yumurta
2 yemek kaşığı kakao
aldığı kadar un(yarım kilo kadar)
üzerine eritilmiş çikolata

yağ,şeker,yumurta,kabartma tozunu iyice birbirine yedirelim.unu yavaşça ekleyip
ele yapışmayan bir hamur elde edelim.hamuru ikiye bölüp yarısına kakao ekleyip biraz daha yoğuralım.kakaolu hamurdan küçük parçalar alıp yuvarlayalım.beyaz hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alıp elimizde açalım ve kakaolu hamuru içine koyup kapatalım.aynı biskrem gibi dışı beyaz içinde kakaolu hamur olacak.tüm hamuru bu şekilde yapıp 180 derece fırında 20 dakika kadar pişirelim.kurabiyeler soğuyunca benmari usulü eritilmiş çikolatayı kurabiyelerin üzerine gezdirelim.

ve diğer kurabiye tarifiyle devam ediyorum.tarifi yine Leyla hanım a ait.doğum günü yaptığımızda blog kurmak aklımızda olmadığı için tek tek resimlerini çekmedik.size yardımcı olması için ayrıntılı olarak bakabileceğiniz bu tarif için Leyla hanımın bloguna tık tık.bu tariften baya çıkıyor yarım ölçü de yapabilirsiniz.

 SPITZBUBEN(MARMELATLI KURABİYE)
3 yumurta
yarım kilo şeker
600 gram çok yumuşak tereyağ
4 paket vanilya
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 kilo un
içine istediğiniz marmelat
nutella
üzerine  pudra şekeri

tüm hamur malzemeleri yoğurma kabına alıp yumuşak bir hamur yapın.bu hamurun bir gece dolapta beklemesi gerekiyor.hamuru streç filme sarıp bir gece dinlendirdikten sonra,kurabiyeyi yapmadan en az 2 saat önce hamuru çıkarıp oda ısısına gelmesini bekleyin.oda ısısına gelen hamuru unlu tezgahta açın.kurabiye kalıbıyla kesin.eşit sayıda kurabiye olmalı.taban olacaklar aynı şekilde kalmalı üzerine kapak olacaklar daha küçük bir kalıpla tekrar kesilmeli.böylece o küçük bölümden marmelat veya nutella görünecek.tüm hamur bu şekilde şekillendikten sonra 160 derece ısıtılmış fırında 10-12 dakika pişirin.soğuyan kurabiyelerin taban olacakların üzerine marmelat ya da nutella sürün ve kapak olan kurabiyeyi üzerine kapatın.son olarak pudra şekeri serperek servis yapın.

kurabiyelerle devam ediyorum.sırada çocukların çok sevdiği bir kurabiye olan bonibonlu kurabiye tarifi var.
TIRTIL KURABİYE
250 gram tereyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta
6 tatlı kaşığı nişasta
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
üzerine eritilmiş çikolata ve hindistan cevizi

tüm malzemelerle ele yapışmayan hamur yapılır.tırtıl kurabiye ucu takılan sıkma torbasıyla
yağlı kağıt serili tepsiye kurabiyeler sıkılır.ısınmış 170 derecede hafif kızana kadar pişirilir.soğuyan kurabiyeler
önce eritilmiş çikolata sonra hindistan cevizine batırılır.


BONİBONLU KURABİYE
1 paket nişasta 400 gram
250 gram margarin veya tereyağ
1 yumurta
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1,5 su bardağı pudra şekeri
bonibon

tereyağ,şeker ve yumurta öncelikle iyice karıştırılır.nişasta,un,kabartma tozu katılarak
ele yapışmayan bir hamur elde edilir.merdane ile açılarak istenilen kalıpla kesilir.üzerine bonibon konulur.
160 derece fırında beyaz kalacak şekilde pişirilir.
AFİYET OLSUN....
DİĞER TARİFLER İÇİN TAKİPTE KALIN.
BLOGUMUZU ARATIRKEN EMEK KAFEE BLOG DİYE YAZARSANIZ DAHA KOLAY ULAŞIRSINIZ.

11 yorum:

  1. çok güzel hepsi elnize yureğnize sağlık.küçük prensesede niçe yıllara doğum gunu kutlu olsun...MELEK

    YanıtlaSil
  2. masa muhteşem görünüyor ellerinize sağlık,prensese mutlu,sağlıklı yıllar dilerim:)

    YanıtlaSil
  3. off off bu ne şahane bir sofra, böyle bir dogum gününe davet edilmek isterim dogrusu, kızınızada güzel uzun ömürler dilerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tşk ederiz Nihal hanım bir dahakine davet edelim sizi de

      Sil
  4. Elerinize saglık masa çok güzel görünüyor . Yavrunuzla birlikte nice güzel senelere inşallah .

    YanıtlaSil
  5. Biraz bence Dünyanın dört bir yanında açlık çekenleri düşünseydik keşke bu muhteşem masayı hazırlarken.Her şek çok güzel olmuş ama abartılı olmuş.Diyecek tek sözüm afiyet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tskler rumeysa hanım ıste bızler ozel gunlerde ozellıkle bıraz abartmayı severız ama baya kalabalık bır gundu ancak yettı

      Sil
  6. nişasta buğday nişastasımı hemen cevap yazar mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. msır nısastası kullanıyorum genelde ama farketmez

      Sil

Yorumlarınız bizim için çok değerli.Google hesabınız yoksa anonimi seçerek yorum yapabilirsiniz.Vakit ayırıp yorum bıraktığınız için teşekkürler...